Čo je dobré vedieť pred výberom bezpečnostného kovania dverí?

Bezpečnostné dvere sú pre väčšinu z nás samozrejmosťou, čo sa týka vstupu do našich domácností. Veľakrát sa však pri ich výbere zameriavame výlučne na bezpečnosť dverného krídla. Na celkovú úroveň bezpečnosti dverí však vplývajú aj ostatné súčasti dverí, vrátane kovania.

Oboznámte sa s certifikátmi, či poistnými podmienkami

Možno dokonale ovládate problematiku výberu nábytkového kovania, akým je napríklad Blum AVENTOS, ale vedzte, že výber kovania bezpečnostných dverí je predsa len o iných vlastnostiach. Akých? To vám teraz prezradíme.

V prvom rade rozhodne nekupujte kovanie, ktoré by svoje bezpečnostné parametre nemalo podložené certifikátom. Všetky bezpečnostné kovania (a nielen tie) musia byť totižto testované a na základe tohto testovania majú pridelený certifikát, ktorý ich zaradí do príslušnej bezpečnostnej triedy.

Ak si chcete dať byt alebo dom aj poistiť, je dobré sa oboznámiť s poistnými podmienkami. Je pravdepodobné, že budú obsahovať aj požiadavky na triedu bezpečnosti kovania (a celých dverí), či podmienku, že montáž bezpečnostného kovania má vykonať jedine certifikovaná firma. Tieto náležitosti budete musieť dodržať ak budete chcieť v prípade krádeže počítať s poistným plnením.

Parametre spoločné aj s inými druhmi kovania dverí 

Samozrejme, pri výbere bezpečnostného kovania narazíte aj na náležitosti, ktoré sú totožné s výberom akéhokoľvek kovania na dvere. Budete si tak vyberať napríklad medzi rozetovým a štítovým kovaním, povrchovou úpravou kovania a rôznymi ďalšími vlastnosťami, s ktorými ste sa možno už aj stretli pri riešení kovania na nejaké dvere.

A čo je dobré vedieť na záver? Týka sa to už samotného používania bezpečnostného kovania a bezpečnostných dverí ako celku. Certifikovaná bezpečnosť je zaistená až pri uzamknutí dverí. Rozhodne ich tak nestačí len „zabuchnúť“.

 

Zdroj obrázka:
Autor: kolotype / Stock.adobe.com